Uit den Ouden Doosch: The Firm (1993)

Mitch is cum laude afgestudeerd aan Harvard voor zijn rechtenstudie en is daarom zeer gewild door diverse advocatenkantoren in New York. In plaats van een aanbod van een van deze kantoren te accepteren kiest Mitch echter voor een veel kleiner kantoor uit Memphis Tennessee. Dat kantoor verleidt hem door hem een envelop te geven die hij niet ter plekke opent en verwacht dat hij meteen een beslissing maakt. Dat doet hij en het is inderdaad niet mals. Een veel hoger salaris, nieuwe auto en niet te vergeten een nieuw huis met een lage hypotheek. Het is bijna te mooi om waar te zijn en dat blijkt dan ook al snel als hij er achter komt dat bepaalde collega’s op mysterieuze wijze om het leven zijn gekomen. De FBI benadert hem om als een mol in de organisatie te fungeren, maar of dat nu zo’n goede keuze is?

Topcast

Je ziet regelmatig films voorbij komen die je op basis van een of meerdere acteurs interessant zou vinden. The Firm is zeker zo’n film, want als je op de affiche namen als Tom Cruise, Holly Hunter, Gene Hackman, Ed Harris, Hal Halbrook en David Strathairn hebt staan, kun je met recht spreken van een sterrencast. Toch heeft naast Tom Cruise niemand een echte overhand, wat dus wil zeggen dat alle acteurs echt in dienst staan van het verhaal en dat is knap. Holly Hunter verdiende ook een nominatie voor beste vrouwelijke bijrol bij de Oscars. Daarnaast kreeg de film nog een nominatie voor beste originele muziek, iets wat je in de film ook zeker zal opvallen.

Gebaseerd op een boek van John Grisham

The Firm is ook de titel van het boek van John Grisham waar deze film op is gebaseerd, maar zoals dat zo vaak gaat met boekverfilmingen zijn er zeker veranderingen gemaakt. Over het algemeen hebben de makers de verhaallijn van het boek vrij goed gevolgd. Waar de film echter compleet anders is, is het einde. In het boek eindigt Mitch in het Caribisch gebied, waar de film eindigt met Mitch en Abby die in de auto stappen om terug naar Boston te rijden. Een andere flinke aanpassing in de film zijn de motieven die Mitch heeft.

In het boek geeft Mitch aan zichzelf toe dat hij het advocaat-cliënt privilege breekt door informatie te kopiëren en aan de FBI te geven. Dit privilege geldt niet als de advocaat in kwestie weet dat diens cliënt een strafbaar feit heeft gepleegd of gaat plegen, echter moet Mitch ook informatie geven over zijn wel legitieme klanten, wat ervoor zorgt dat hij zeer waarschijnlijk nooit meer aan de bak zal komen als advocaat. Daarom verduistert hij 10 miljoen van The Firm en neemt ook nog eens 1 miljoen dollar mee van het geld dat hij van de FBI zou krijgen en vlucht dan naar de Cayman eilanden. Hij laat wel gegevens achter die de FBI genoeg geven om de helft van de advocaten van The Film te veroordelen en geeft bewijzen van witwassen en belastingfraude.

In de film brengt Mitch aan het licht dat The Firm zijn klanten veel teveel in rekening brengt, waardoor hij een wig zet tussen de maffiafamilie De Moroltos en hun advocatenkantoor. Hij krijgt ook minder geld van de FBI, dat hij vervolgens aan zijn broer geeft, zodat deze kan verdwijnen. In plaats van geld te stelen blijft Mitch in de film aangeslagen achter, maar met zijn moreel en werkethiek intact. Doordat hij alleen illegale activiteiten aan het licht brengt in de film, behoudt hij ook het recht om zijn beroep te blijven beoefenen.

John Grisham

John Grisham was erg populair in die tijd, dat jaar werd naast The Firm ook The Pelican Brief van zijn hand als film uitgebracht. In de week dat The Firm werd uitgebracht deelden Grisham en Michael Crichton de top zes van de bestsellerslijst. Beide auteurs hadden daar drie boeken in staan. De film werd meteen een groot succes en opende op nummer een in de boxoffice en bleef daar ook drie weken staan. Van alle John Grisham-verfilmingen deed The Firm het het beste.

The Firm is een sterke film, die het ook nu nog steeds goed doet. Je ziet dat Tom Cruise nog erg jong is in de film, dat is best grappig om terug te zien. Voor The Firm moet je wel echt even gaan zitten want de film duurt ongeveer twee en een half uur en dat is toch nog steeds niet voor iedereen weggelegd. Heb je de film nog niet gezien, zoek hem dan eens ergens op, de film is het kijken meer dan waard.

Geschreven door
Max Davidse werd opgevoed met de films van Herbie, Lassie en zo'n beetje het gehele oevre van Bud Spencer en Terrence Hill, toen hij op zichzelf ging wonen kwamen daar heel wat films bij. Inmiddels kijkt hij bijna alles wat los en vast zit, en speelt hij ook regelmatig games op zijn PS4 of Xbox One S.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.