Uit den Ouden Doosch: The Fly (1986)

Seth Brundle is een wetenschapper die bezig is met een revolutionaire uitvinding. Hij werkt namelijk aan de zogeheten telepod, een machine waarmee objecten of mensen geteleporteerd zouden kunnen worden naar een tweede telepod, waar deze zich ook bevindt. Hij is er bijna, maar er moet nog veel getest worden en daar is veel tijd voor nodig. Hij nodigt de jonge journaliste Veronica Quaife uit om hem te volgen bij zijn onderzoek, zodat zij een boek zou kunnen schrijven over de telepod. Al snel bloeit er iets tussen de twee. Als Seth op een avond wat te veel heeft gedronken, besluit hij op zichzelf te testen. De test lijkt geslaagd, maar er is toch iets niet helemaal goed gegaan.

David Cronenberg

The Fly is een remake van de gelijknamige film uit 1958. Die versie is echter door zo’n beetje iedereen vergeten doordat Cronenberg een geweldige remake maakte die het origineel deed vergeten. Voor Cronenberg is dit dan ook het soort verhaal dat precies in zijn straatje valt en het grijpt dan ook terug naar zijn eerdere werk waarin hij vergelijkbare zaken deed. In de versie van Cronenberg veranderd het hoofdpersonage bijvoorbeeld niet in een monster met insectenkop, maar wordt hij feitelijk op vele punten een betere versie van zichzelf, maar wordt wel geconfronteerd met het verliezen van zijn menselijkheid.

Jeff Goldblum

Seth Brundle wordt gespeeld door Jeff Goldblum die haast gemaakt lijkt voor een rol als deze. Beetje verward, intelligent, en een hopeloze romanticus, het zijn allemaal eigenschappen van Seth Brundle en hij speelt hem dan ook weergaloos. Goldblum beleeft in deze periode sowieso goede tijden en zou zeven jaar na deze film ook te zien zijn als de iconische Dr. Ian Malcolm in Jurassic Park.

De enige Oscar ooit voor Cronenberg

The Fly werd op 15 augustus van 1986 uitgebracht en deed het meteen goed, zowel bij de critici als bij het grote publiek. Men was vooral ontzettend te spreken over de geweldige special effects en natuurlijk Jeff Goldblum’s acteerprestaties. De film bracht ruim 60 miljoen dollar op met een slechts 9 miljoen dollar budget, waarmee het gelijk het grootste succes was voor Cronenberg. Het was ook meteen de enige film waar Cronenberg ooit de regie van deed die een oscar pakte. Een oscar voor Beste Makeup.

Gebaseerd op een kort verhaal van George Langelaan

The Fly is gebaseerd op een kort verhaal van George Langelaan en zoals gezegd, eerder verfilmd in 1958. Die film was niet een heel groot succes en ergens begin 1980 benaderde Kip Ohman scenarist Charles Edward Pogue omdat hij een remake wilde maken. Pogue accepteerde en ging aan de slag. Toen producent Stuart Cornfeld hoorde dat Cronenberg niet langer aan Total Recall verbonden was, benaderde hij hem ook met The Fly. Cronenberg wilde echter alleen meedoen als hij ook het scenario mocht herschrijven. Hij stond er tevens op dat ook Pogue als schrijver zou worden benoemd, omdat volgens zijn zeggen hij anders nooit tot deze versie had kunnen komen.

The Fly is nog steeds een fantastische film om te kijken, ook al zijn de effecten misschien tegenwoordig niet meer zo indrukwekkend als vroeger. De film is verder vrij intiem, met slechts drie personages en slechts één set. Daarnaast is er alleen nog een droom met een larvebaby. Meer zeggen we niet, gewoon gaan kijken deze absolute klassieker!

The Fly
The Fly
(Blu-ray is niet afspeelbaar in normale DVD-spelers!)
Score 4.2 van 5 sterren.
€24,95
Uiterlijk 17 december in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Geschreven door:
Max Davidse werd opgevoed met de films van Herbie, Lassie en zo'n beetje het gehele oevre van Bud Spencer en Terrence Hill, toen hij op zichzelf ging wonen kwamen daar heel wat films bij. Inmiddels kijkt hij bijna alles wat los en vast zit, en speelt hij ook regelmatig games op zijn PS4 of Xbox One S.

reageer

Je e-mailadres wordt niet openbaar gemaakt. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.