Uit Den Ouden Doosch: The Incredibles (2004)

Een stelletje superhelden worstelt met het combineren van het gewone, dagelijkse gezinsleven, het redden van de wereld en het geheimhouden van hun identiteit. Dit klinkt als de basis van iedere superheldenfilm, zo ook van de animatiefilm The Incredibles uit 2004.

We kunnen ons voorstellen dat je als filmkijker ondertussen helemaal gek wordt van alle superheldenfilms van Marvel en DC Comics. Daar komen dan vervolgens ook nog tig televisieseries bij en daarna worden ook nog eens alle films en verhalen die al bestonden gereboot. Wij zien soms door de bomen het bos niet meer. Daarom gaat het deze week in Uit Den Ouden Doosch over The Incredibles. Als je in je leven nou maar één keer een superheldenfilm wilt kijken, laat het dan The Incredibles zijn. Deze film is de synthese van alle leuke heroïsche plotelementen, door elkaar gehusseld tot een vermakelijke (en voor iedere leeftijd geschikte) superheldenfilm.

4436439-9962932067-28b02e

The Incredibles kwam uit in 2004, ruim voordat de hype rondom Marvel Cinematic Universe begon. De eerste film uit deze Marvel-reeks, Iron Man, kwam pas in 2008 uit. Ook de reboot van Batman door Christopher Nolan ging pas in 2005 in premiere. Wat dit betreft zouden we kunnen beargumenteren dat The Incredibles één van de voorlopers is in de gigantische superheldenhype, waarbinnen nu een enorm aantal films en televisieseries gigantische hits zijn geworden. Hoe je het ook went of keert, The Incredibles is een prachtig stereotype voorbeeld van hoe een superheldenfilm in elkaar zit. Als je The Incredibles hebt gezien, heb je het beste van alle superheldenfilms bij elkaar gezien.

Toegegeven, het plot is niet origineel. Helen Parr en Bob Parr zijn twee ex-superhelden. Samen proberen zij hun gezinnetje draaiende te houden, terwijl ze ook de superkrachten van hun kinderen, Violet en Dash, onder controle proberen te houden. In deze hectiek wordt Bob ontslagen en krijgt hij weer een taak aangeboden als superheld. Hoewel Helen het er niet mee eens is, besluit Bob toch op het aanbod in te gaan, met alle voorspelbare gevolgen van dien.

FILE - In this undated animated still frame released by Pixar, The Incredibles family:  speedy 10-year old Dash, left, shy teenager Violet, second from left, the strong and heroic Mr. Incredible, center, and ultra-flexible Elastigirl appear in this scene from "The Incredibles."  (AP Photo/Disney, File)

Ook de karakters zijn niet bijzonder origineel of vernieuwend. Helen Parr kan als Elastigirl al haar lichaamsdelen uitrekken, net als Mister Fantastic uit Fantastic Four. Dochter Violet Parr lijkt weer meer op Invisible Woman uit diezelfde superheldenreeks, beiden kunnen zichzelf onzichtbaar maken en krachtvelden creëren. Zoontje Dash Parr is supersnel, net zoals Quicksilver (voor de Marvel-fans) en Flash (voor de DC-fans). Frozone, vriend van familie Parr, kan ijs uit z’n handen schieten, vergelijkbaar met Bobbie uit X-Men. En om het helemaal compleet te maken, wordt Frozone ingesproken door Samuel L. Jackson, die de rol van kolonel Nick Fury op zich neemt in de Avengers-films.

We zouden nog drie alinea’s kunnen schrijven over de overeenkomsten met andere superheldenfilms. Zo wordt er gebruik gemaakt van een apparaat waarmee superhelden opgespoord kunnen worden, zoals de Cerebro uit X-Men. De bad-guy kan vliegen door zijn raketschoenen, à la Iron Man, en zijn zelf-gecreëerde robot heeft veel weg van Dr. Octopus uit Spiderman. Het mag duidelijk zijn; deze film is knipt en plakt alle leuke elementen bij elkaar tot een vermakelijk knutselwerkje.

Incredibles 1

Het fijne aan deze film is bovendien dat hij geänimeerd is, waardoor je als kijker niet de irritatie voelt van ongeloofwaardige graphics of CGI. Een live-action film zou met een hoop dingen veel minder gemakkelijk weg komen. Zo transformeert Elastigirl op Barbapapa-manier binnen tien minuten van vrouw tot parachute tot speedboat. Er kan veel gezegd worden over de moderne CGI-technieken, maar dit zou in live-action vorm toch al snel lachbuien opwekken. Door de animatietechniek is het echter volledig logisch en geloofwaardig en denk je er als kijker niet twee keer over na.

The Incredibles gebruikt elementen uit alle franchises en is daarom de perfecte synthese van superheldenfilms. Geschikt voor alle leeftijden en met voldoende humor, is deze film een aanrader voor iedereen die fan is van superheldenfilms en eigenlijk ook voor iedereen die een hekel heeft aan superheldenfilms. Als je in je hele leven nou maar één superheldenfilm wilt zien, laat het dan The Incredibles zijn. En als je dan daarna toch niet genoeg kunt krijgen, het gerucht gaat dat er in 2019 een The Incredibles 2 komt!

Written by
Maren is een 23-jarige studente Mediawetenschappen. Zoals elke vrouw van deze leeftijd is ze vooral gek op romantische komedies in haar vrije tijd. Af en toe een intellectueel hoogstandje kan ze echter af heus ook wel waarderen en historische klassiekers behoren tot één van haar fascinaties. Met horrorfilms hoef je echter dan weer níet aan te komen zetten, want dan kan Maren haar nachtrust vaarwel zeggen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.