Uit den Ouden Doosch: The Karate Kid (1984)

Karate klassieker

The Karate Kid is een klassieker die bijna iedereen wel een keer gezien heeft. Hoor je wonder boven wonder niet tot die groep, dan ken je vast de zin ‘ Wax on, wax off’ wel. Deze zin wordt te pas en te onpas nog vaak geciteerd. Sowieso wordt er met enige regelmaat in boeken, films, series of games wel verwezen naar deze klassieke film zoals bijvoorbeeld in de (nu in de bioscoop draaiende) film Escape Room. Hoog tijd dus om deze heerlijke feelgoodfilm vol karate weer eens uit den ouden doosch te halen.

We hebben het hier natuurlijk over de eerste versie, die al stamt uit het jaar 1984. De film mixte elementen van een martialartsfilm met een feelgoodverhaal en werd daardoor erg goed ontvangen. Het duurde dan ook niet lang of er verscheen een tweede deel (The Karate Kid, Part II) en vervolgens zelfs nog een derde deel (The Karate Kid, Part III).  In 2010 werd er vervolgens een remake gemaakt. Deze remake is weliswaar prima te doen, maar in een ouden doosch rubriek als deze hoort natuurlijk de echte klassieker te staan.

Wax on wax off

De film vertelt het verhaal over de vaderloze tiener Daniel LaRusso. Samen met zijn moeder verhuist hij naar Los Angeles, maar het lukt hem niet zo goed om daar te wennen. Gelukkig ontmoet hij wel een leuk meisje, Ali. Het grote probleem? Haar ex-vriendje, Johnny,  is niet zo blij met Daniel. Samen met een aantal van zijn karatevriendjes drijft hij Daniel op een avond in het nauw om hem in elkaar te slaan. Gelukkig komt Mr. Miyagi, de klusjesman van het gebouw, hem te hulp. Deze oude man kan zowaar veel meer dan je verwacht.

Na de vechtpartij gaan Daniel en Mr. Miyagi naar de dojo waar Johnny traint om daar met de sensei te praten. Deze belooft dat Johnny en zijn vrienden Daniel met rust zullen laten, als hij belooft mee te doen aan het karatetoernooi dat twee maanden later plaatsvindt. Hier wordt mee akkoord gegaan door Daniel en Mr. Miyagi, waarna de twee hard aan het trainen slaan om te oefenen. De manier waarop Mr. Miyagi echter training geeft is soms uiterst vreemd. Hij laat Daniel bijvoorbeeld urenlang wax op de auto wrijven.

 

Feelgood

Voor degenen die de film niet kennen heeft de vorige alinea waarschijnlijk al genoeg verklapt. De grote vraag is natuurlijk hoe de film zal eindigen? Gezien het kopje hierboven kan je dat misschien wel al raden. The Karate Kid is namelijk een ontzettende feelgood film en een eind goed, al goed kan dan natuurlijk ook niet ontbreken. Het hele idee van de underdog die uiteindelijk toch overwint is waarschijnlijk ook wat deze film zo bekend gemaakt heeft en waardoor de film zo goed ontvangen werd.

De bijzonder rol van Mr. Miyagi is natuurlijk ook een reden dat de film zo vermakelijk is. Mr. Miyagi (gespeeld door Pat Morita) is nogal een vreemde man met nog vreemdere leermethodes. Hij lijkt dan misschien op een oude klusjesman, maar stiekem is hij natuurlijk een karatewonder. Het hele proces waarin hij Daniel (gespeeld door Ralph Macchio) leert hoe deze moet vechten is een waar genot om te kijken en zorgt ervoor dat de film ook in deze tijd nog steeds zeer vermakelijk is.

The Karate Kid 1 & 2 (Blu-ray Collector's Edition)
The Karate Kid 1 & 2 (Blu-ray Collector's Edition)
(Blu-ray is niet afspeelbaar in normale DVD-spelers!)
Score 4.7 van 5 sterren.
Mogelijk niet beschikbaar
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Geschreven door
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.