Wie is de opvolger van de troon?
Tijdens de kerst van 1183 in een kasteel in Chinon wil koning Hendrik II van Engeland dat zijn jongere zoon Jan de troon erft. Koningin Eleonora van Aquitanië heeft echter andere plannen. Zij wil graag dat de troon naar haar oudere zoon, Richard Leeuwenhart, overgaat. Maar ook de middelste zoon, Geoffrey, aast op de troon. Koning Filips II van Frankrijk biedt ondertussen zijn halfzus Adelheid aan als partner voor de toekomstige koning. Hendrik bereikt met Filips een overeenkomst dat Adelheid in het huwelijk zal treden met Richard en dat Richard daarmee de kroonprins zal worden, maar in het geheim maakt hij ook de afspraak met Eleonora dat hij haar uit gevangenschap zal bevrijden en dat Aquitanië naar Jan zal overgaan.
Historisch, maar niet correct
Alle personages in The Lion in Winter hebben daadwerkelijk bestaan, echter zijn alle gebeurtenissen compleet fictief. Dat is natuurlijk niet erg, maar wel goed om te weten, want als je een historisch juiste film verwacht kom je toch echt bedrogen uit. In werkelijkheid kwam het hof van Hendrik II daadwerkelijk bijeen, maar niet in Chinon in 1183, maar in Caen tijdens de kerst van 1182 bijvoorbeeld. Ook had Hendrik II vele maîtresses en bastaardkinderen. Adelheid was al in 1169 verloofd met Richard Leeuwenhart, maar doordat Richard erachter kwam dat Adelheid waarschijnlijk een kind van zijn vader had, beëindigde hij in 1191 hun verloving. En zo zijn er nog wel meer afwijkingen natuurlijk.
Om het allemaal zo authentiek mogelijk te laten lijken, droegen de acteurs en actrices hun kostuums zo lang mogelijk voordat ze een scène gingen filmen. Ze wilden graag dat de kleren gedragen en niet splinternieuw leken namelijk. Katharine Hepburn was daarnaast ook verantwoordelijk voor lichtere kleuren, want kostuumontwerpster Margaret Furse wilde liever donkere kleding. Katharine overtuigde haar door te zeggen dat haar personage Eleonora naar het midden oosten was geweest, waar veel bontgekleurde kleding te vinden zou zijn die ze ongetwijfeld mee had genomen.
Acteerdebuut
Anthony Harvey regisseerde deze film, die behoorlijk wat prijzen in de wacht sleepte, waaronder de Oscar voor beste actrice die Katharine Hepburn veroverde en een Oscar voor beste originele muziek. Bij de Golden Globes was het ook raak, daar haalde de film prijzen op voor beste dramafilm en ook voor beste acteur. Peter O’Toole was daar de gelukkige winnaar. The Lion in Winter was niet zomaar een belangrijke film, het was het acteerdebuut voor Anthony Hopkins en ook dat van Timothy Dalton, toch zeker ook geen kleine namen. De film werd destijds opgenomen in Ierland, Wales en Frankrijk. Misschien interessant als je nog eens op bezoek bent in Frankrijk om het Abdij van Montmajour te bezoeken, daar is namelijk een deel opgenomen.
Ook een toneelstuk
Twee jaar voor het verschijnen van de film was er ook nog een toneelstuk en dat was geschreven door James Goldman. Er is ook nog een remake van de film gemaakt in 2003, toen werden de hoofdrollen gespeeld door Glenn Close en Patrick Stewart. Hoewel ook deze film het behoorlijk goed deed en zelfs prijzen in de wacht sleepte, haalt de remake het niet bij het origineel dat nog steeds de tand destijds heeft overleefd. Het toneelstuk was overigens allesbehalve een succes. Het kreeg slechte recensies in de New York Times en verloor ruim 150.000 dollar.
Wanneer moet je deze film gaan kijken?
Je moet deze film zeker gaan kijken als historische kostuumdrama’s je ding zijn. Als je benieuwd bent hoe Anthony Hopkins en Timothy Dalton hun acteercarrière zijn begonnen moet je deze film ook zeer zeker een kans geven en wanneer je gewoon een alternatieve kijk op de geschiedenisboeken interessant vindt, is deze film ook zeer zeker aan je besteed. Het is een film die het goed heeft gedaan en die het zeker verdient om ook in deze tijd nog een keer bekeken te worden.
€34,99
Uiterlijk 20 juli in huis
Gratis verzending!