Uit Den Ouden Doosch: The Prestige (2006)

Rivaliserende goochelaars

Goochelaars Robert Angier en Alfred Borden zijn aartsvijanden sinds een mislukte goocheltruc met dodelijke afloop tijdens hun leerschool. Nu, eind negentiende eeuw, hebben beiden heren hun eigen carrière en streven ze ernaar om beter en succesvoller te zijn dan de ander. Hun strijd gaat zo ver dat ze elkaars trucs verpesten en die proberen te stelen, wat uiteindelijk zelfs de mensen in hun omgeving in gevaar brengt. Het succes van de een is onuitstaanbaar voor de ander. Hoeveel zijn zij bereid te offeren voor de perfecte illusie?

Je kijkt niet goed

The Prestige is een fantastisch goede dramafilm, met een vleugje mysterie en sciencefiction, uit de hoge hoed van Christopher Nolan (Inception, Interstellar, Dunkirk). Hij schreef het script samen met zijn broer Jonathan Nolan. Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige boek van Christopher Priest. In deze film probeert Christopher Nolan ook de perfecte illusie te creëren: net als bij een goocheltruc speelt het zich voor je neus af, maar toch zie je de ontknoping niet aankomen. Aan het begin wordt letterlijk verteld dat je als toeschouwer niet echt goed oplet, want je wil helemaal niet weten hoe het zit. Je wil voor de gek gehouden worden.

In die opzet zijn de makers bijzonder goed geslaagd: de ontknoping komt als een donderslag bij heldere hemel, maar toch voel je je niet bedrogen. Achteraf gezien had je kunnen weten wat de ‘de prestige’, zoals het derde en laatste deel van een goocheltruc wordt genoemd in de film, van The Prestige is. Het is fantastisch om te zien hoeveel hints, aanwijzingen en dubbelzinnigheden je al hadden kunnen verklappen wat er zou gaan komen. Het is echt een aanrader om de film een tweede keer in korte tijd te kijken, omdat je het dan met andere ogen ziet. Ook kun je op internet genoeg uitleg vinden over hoe doorzichtig de film eigenlijk is.

Realistische personages

Hugh Jackman en Christian Bale verschijnen op het toneel als de twee goochelaars en zetten een ijzersterk optreden neer. Ook de rest van de cast is heel goed gekozen. Michael Caine, Rebecca Hall, David Bowie en Andy Serkis laten hun rollen echt tot leven komen. Hoewel hun schermtijd relatief kort is, dragen ze zeker een flinke steen bij aan het succes van deze film. Met name Rebecca Hall (als Sarah, Alfred Bordens geliefde) is heel overtuigend en weet precies de goede hoeveelheid in emotie te tonen. Ze heeft geen enorme waardering gekregen voor haar rol, maar ze is absoluut medeverantwoordelijk voor het feit dat de film zo ontzettend goed is.

Hoewel de film over het goochelaarswereldje gaat, voelt de film niet heel magisch zoals een show van een illusionist bijvoorbeeld. Verwacht dus niet het spektakel van bijvoorbeeld Now You See Me of The Greatest Showman, want uiteindelijk is The Prestige wel echt een dramafilm die dus vooral draait om de personages. Uiteindelijk is het verhaal ook voornamelijk hoe twee goochelaars elkaar af proberen te troeven en vraag je je misschien af waar het heen gaat, maar door middel van flashforwards weet je in ieder geval waar de film op een bepaalt moment heen moet. Het klinkt allemaal wat wollig wellicht, maar het zou zonde zijn om meer te vertellen en daarmee de film voor je te verpesten.

Verbluffend goed

Kortom, The Prestige is een geniale dramafilm die erin slaagt om je als kijker voor de gek te houden en vol verbazing, eventueel met open mond en kippenvel, achter te laten. Een ijzersterke cast, fantastische setting en een verbluffende plotwending maken deze film briljant. Zoals altijd geldt dat niet elke film voor iedereen is weggelegd, maar als je van dramafilms en mysterie houdt, is The Prestige een absolute aanrader.

Geschreven door
Michael is sinds een paar jaar elke week in de bioscoop te vinden, meestal om zich te laten verrassen tijdens de Sneak Preview samen met redactrice Merel. Thuis kijkt hij nog met enige regelmaat oude Nederlandse komedieseries zoals Het Zonnetje in Huis: het verveelt hem echt nooit. Het fenomeen luisterboek vindt hij echt een uitkomst en hij is nog altijd een trouwe Nintendo-liefhebber.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.