Uit Den Ouden Doosch: The Shawshank Redemption (1994)

Andy Dufresne is een bankier die door de rechter wordt veroordeeld voor de moord op zijn vrouw en diens minnaar. Hij komt hierdoor terecht in de Shawshank gevangenis, ondanks dat hij blijft beweren dat hij onschuldig is. Ook in deze gevangenis zit Red, en Red is al snel onder de indruk van de intelligentie van Andy. Hun contact en vriendschap begint wanneer Andy op zoek is naar een zogenaamde Geologenhamer die Red voor hem kan verzorgen vanwege zijn uitgebreide netwerk. Wanneer Red en Andy de mogelijkheid krijgen om aan het opnieuw teren van het dak de gevangenis te werken, hoort Andy bij toeval een van de bewakers praten over een erfenis die hij mogelijk voor een groot deel moet mislopen. Andy geeft advies en wordt hierdoor bekend als de persoon om naartoe te gaan met dit soort vraagstukken. Het maakt het verblijf in de gevangenis een stuk eenvoudiger, maar toch blijft Andy bezig met ontsnappen.

The Shawshank Redemption voert inmiddels alweer geruime tijd de toplijsten aan op IMDb als best gewaardeerde film allertijden. Het is bovendien de best gewaardeerde Stephen King verfilming ooit. De film werd door Frank Darabont geregisseerd die speciaal door Stephen King zelf werd uitgekozen, nadat deze diens korte film The Woman in the Room had gekeken. Toch duurde het nog meerdere jaren voor het tot een verfilming van Rita Hayworth and the Shawshank Redemption, zoals het korte verhaal van King oorspronkelijk heette, kwam. Frank Darabont wordt sowieso door veel King fans gezien als de beste regisseur voor de King verfilmingen. Hij zou later ook The Green Mile en The Mist maken en is momenteel verantwoordelijk voor The Walking Dead, een serie die nog steeds wekelijks door velen wordt verslonden.

shawshank-01

De hoofdrollen in The Shawshank Redemption worden vertolkt door niemand minder dan Tim Robbins (Andy Dufresne) en Morgan Freeman (Red). We volgen het verhaal door de ogen van Red die steeds meer en meer bewondering krijgt voor de slimme Andy. Dat perspectief betekent ook dat je regelmatig diens stem als voice over krijgt die uitlegt wat er allemaal gebeurt. Eén van de vele beschouwingen die we in die hoedanigheid horen is dat het leven in de gevangenis in het begin best zwaar is, maar dat je na een tijdje niet meer zonder kunt omdat je in de gevangenis echt iemand kunt zijn, terwijl je buiten die muren eigenlijk niemand bent.

De film werd voor het grootste gedeelte opgenomen in de Ohio State Reformatory in Mansfield Ohio, ook al speelt het zich af in Maine, een veel terugkerende plaats in het oeuvre van Stephen King. Tegenwoordig is deze Ohio State Reformatory alleen nog als locatie aanwezig, want de gevangenis werd na de opnames grotendeels gesloopt. Het is wel nog steeds een zeer gewilde toeristische trekpleister.

shawshank-02

Een acteur die Stephen King-liefhebbers veel hebben zien terugkeren in zijn films is ook in deze film weer aanwezig: Jeffrey DeMunn. In de film speelt hij de openbaar aanklager. DeMunn is niet alleen vaak terug te zien in King films (naast The Shawshank Redemption speelt hij ook in The Green Mile, Storm of the Century en The Mist), ook is hij een graag geziene acteur bij Frank Darabont. Zo zit hij dus in al diens Stephen King verfilmingen, maar speelt hij ook een belangrijke rol in de hitserie The Walking Dead.

Wanneer je The Shawshank Redemption vandaag de dag kijkt merk je amper dat het een film is die al in 1994 uit is gekomen. De film heeft de tand des tijds prima doorstaan. Het is dan ook totaal niet moeilijk om in te zien waarom voor veel filmliefhebbers dit een film is die hoog in de favorietenlijst staat. Het acteerwerk is werkelijk fenomenaal van zowel de hoofdrolspelers als alle bijrollen en minder belangrijke rollen. Iedereen heeft duidelijk zijn eigen functie en alles klopt gewoon. Combineer dit alles met een ijzersterk verhaal, schitterende muziek van Thomas Newnam, die daar ook zijn allereerste Oscarnominatie voor kreeg en je weet dat je met een stukje topfilm te maken hebt. Gek genoeg werd The Shawshank Redemption genomineerd voor zeven Oscars, maar won er niet één.

Written by
Max Davidse werd opgevoed met de films van Herbie, Lassie en zo'n beetje het gehele oevre van Bud Spencer en Terrence Hill, toen hij op zichzelf ging wonen kwamen daar heel wat films bij. Inmiddels kijkt hij bijna alles wat los en vast zit, en speelt hij ook regelmatig games op zijn PS4 of Xbox One S.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.