Uit Den Ouden Doosch: The SpongeBob SquarePants Movie (2004)

Ben klaar voor promotie! Ben klaar voor promotie!

Meneer Krabs opent de Krokante Krab 2, een exacte kopie van de Krokante Krab, maar SpongeBob wordt tegen zijn verwachting in niet de manager. Terwijl hij een nacht doorhaalt en zich te goed doet aan Pel de Pinda-sorbets om zijn verdriet weg te eten, steelt Plankton – die koste wat het kost het geheime recept van de Krabburger wil hebben – de kroon van de heerser van Bikinibroek: Neptunus. Hij schuift Meneer Krabs de schuld in zijn schoenen. De koning is furieus en houdt Meneer Krabs verantwoordelijk voor de diefstal. De enige die hem kan redden is SpongeBob, bijgestaan door zijn beste vriend Patrick Ster, die met gevaar voor eigen leven de kroon moet terughalen uit Schelpstad. Veel vertrouwen krijgen SpongeBob en Patrick niet, want er is nooit iemand teruggekeerd uit Schelpstad, waar een angstaanjagend zeewezen rondloopt die bekendstaat als De Cycloop.

Wie SpongeBob SquarePants niet kent, moet onder een steen hebben geleefd ( iets wat Patrick Ster daadwerkelijk doet). Dit figuur is al sinds 1999 ontzettend populair en bekend van de gelijknamige tekenfilmserie op televisie. SpongeBob is een spons die onder water leeft, in een ananas in het dorpje Bikinibroek en is burgerbakker in de Krokante Krab. Hij maakt heel wat avonturen mee met onder andere zijn baas Meneer Krabs, collega en buurman Octo Tentakels, beste vriend en buurman Patrick Ster en Meneer Krabs vijand Plankton. Maar al die belevenissen zijn nooit zo groot als die in deze film. Het lot van Bikinibroek ligt in de handen van twee niet al te goocheme zeewezens.

Derde film op komst

Het voelt als nog niet zo lang geleden, maar inmiddels is het toch echt alweer zestien jaar geleden dat de eerste SpongeBob-film verscheen. Vijf jaar geleden verscheen er nog een vervolg en dit jaar is het alweer tijd voor het derde deel. Waar deel twee compleet verkeerd in de markt werd gezet als een 3D-animatiefilm waarin de zeewezens een avontuur boven zeespiegel gaan beleven, bleek het uiteindelijk voor 90 procent een film in de oude vertrouwde stijl. Toch heeft die film zeker niet zoveel indruk gemaakt als de eerste SpongeBob-film. Ook het aanstaande derde is een 3D-animatiefilm, maar de hilarische trailer doet vermoeden dat die film misschien wel eens net zo kan aanslaan als zijn zestien jaar oude voorloper.

Hilarisch en aanstekelijk

Er zit heel veel humor in deze film, inclusief wat dubbelzinnige grapjes voor de wat oudere kijker. De kinderlijke onschuld van Patrick en SpongeBob brengt ze vaak genoeg in de problemen, zoals een gigantisch zeemonster dat zich voordoet als sorbetverkoper: een hilarische scène waarin ze in hun hamburgermobiel over een ‘hobbelig weggetje’ rijden, wat de schedels blijken te zijn van hun voorgangers. Als je het zo opschrijft klinkt het heel luguber, maar dat is het absoluut niet. Zo zijn er een tal van hilarische scènes waarin SpongeBob en Patrick zich in de nesten werken en ternauwernood ontsnappen, met als toppunt de scène waarin ze bellen blazen en het Pel de Pinda’s liedje willen zingen in een doodeng clubhuis van een motorbende waar alleen échte mannen welkom zijn.

Ondanks dat zingen Patrick en SpongeBob toch meer dan eens “Pel de Pinda is oké, vanjejodeladieje. Hola zing maar met Pel mee, pindapindapindapindayeah” – wat nu waarschijnlijk een dag in je hoofd zit. Vlak ook zeker songteksten als “Ja, met een snor ben je een echte man.” en “ik ben een super coole pinda!” zeker niet uit. De aanstekelijke songs zijn een kers op de sorbet en maken deze vrolijke film (met een traantje) zo ontzettend vermakelijk om te kijken – ook als volwassenen die zijn opgegroeid met SpongeBob. Dus blijf je vandaag op deze grijze grauwe herfstdag liever binnen dan dat je Carnaval gaat vieren? Dan is The SpongeBob SquarePants Movie zeker een goed alternatief.

Michael Wenting
Geschreven door
Michael is sinds een paar jaar elke week in de bioscoop te vinden, meestal om zich te laten verrassen tijdens de Sneak Preview samen met redactrice Merel. Thuis kijkt hij nog met enige regelmaat oude Nederlandse komedieseries zoals Het Zonnetje in Huis: het verveelt hem echt nooit. Het fenomeen luisterboek vindt hij echt een uitkomst en hij is nog altijd een trouwe Nintendo-liefhebber.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.