Uit Den Ouden Doosch: X-Files: Fight the Future – 1998

Wanneer een Neanderthaler een aanvaring heeft met een buitenaards wezen in de prehistorie, komt het tot een gevecht. Dit gevecht wordt door de Neanderthaler gewonnen, maar er stroomt wel een vreemde zwarte vloeistof uit het lichaam van het wezen. Vele jaren later valt een jongetje door de bovenkant van een grot, waarin hij een schedel vindt. Wanneer hij, nieuwsgierig als hij is, de schedel oppakt, stroomt dezelfde zwarte vloeistof uit de schedel en in het jongetje. Zijn ogen worden zwart en hij raakt bewusteloos. In de tussentijd zijn de X-Files net stopgezet bij de FBI, en zijn Mulder en Scully dus ook op andere projecten gezet. Wanneer echter blijkt dat bij een zaak waar Mulder aan werkt hele vreemde omstandigheden zijn, haalt Mulder Scully er weer bij om de lichamen te onderzoeken. Wanneer ze ontdekken dat de afbraak van cellen in de lichamen niet van de plaatsgevonden explosie heeft kunnen komen, is het team weer helemaal terug.

Wie nog nooit van The X-Files heeft gehoord, moet toch minimaal onder een steen hebben gelegen in de jaren ’90 (of natuurlijk nog niet geboren). In die tijd was The X-Files met de charismatische Fox Mulder, gespeeld door David Duchovny, en de immer kritische Dana Scully, gespeeld door Gillian Anderson, ontzettend populair. De opnames van X-Files: Fight the Future werden gedaan ergens tussen de opnames in van seizoen 4 en 5. Een deel moest toch nog opnieuw worden opgenomen, wat dan maar gewoon tijdens de opnames van het vijfde seizoen werd gedaan. Mocht het je ooit opgevallen zijn dat één van de twee in dat seizoen wat weinig screentime had, dan weet je nu dus ook waarom.

ftf1

De makers vonden het erg belangrijk dat er gedurende de opnames niets over het verhaal achter de film zou worden gelekt, en daar deden ze dan ook veel voor. Zo gaven ze bijvoorbeeld bewust verkeerde informatie aan de media, en zorgden ze ervoor dat het scenario op rood papier werd afgedrukt, zodat het niet mogelijk was om er een kopie van te maken. Het was voor de fans dan ook zeker een film die aansloot op wat ze al wisten uit de serie. Chronologisch kwam de film uit na het vijfde seizoen. Toch speelt de film zich eigenlijk in een behoorlijk later stadium af.

Je zou kunnen denken waarom The X-Files eigenlijk zo populair was. Dat was waarschijnlijk voornamelijk te danken aan het feit dat in die tijd de drie thema’s uit de serie – paranormaliteit, samenzweringen en populisme – een vaak terugkerend aspect waren. De serie speelde bijzonder goed in op vooral de eerste twee zaken. Mulder heeft een obsessie ontwikkeld voor alles wat maar met buitenaardse wezens of paranormaliteit te maken heeft. Zijn zusje Samantha Mulder is namelijk op zeer jonge leeftijd door buitenaardse wezens ontvoerd en is nooit meer teruggekomen. Samenzweringen waren in The X-Files ook aan de orde van de dag, denk bijvoorbeeld aan The Cigarette Smoking Man.

ftf2

X-Files: Fight the Future was overigens niet de enige film die gemaakt werd naast de serie. In 2008 verscheen ook nog X-Files: I Want to Believe, wat overigens een veel voorkomende zin was in de serie. In het kantoortje waar Mulder meestal zat, stond het zelfs op een poster. Deze tweede film werd overigens minder goed ontvangen dan de eerste. Maar das is misschien niet  eens zo vreemd, want ook de serie werd in de loop der tijd wat minder. Veel mensen zeggen zelfs dat de serie vanaf het zesde/zevende seizoen slecht werd.

Dat neemt echter niet weg dat de populariteit voor ons FBI duo Mulder en Scully in de loop der jaren is afgekoeld. Sterker nog, er is nu weer een nieuw seizoen uitgekomen, al is het dan maar een kleintje van slechts 6 afleveringen. De mythe komt weer tot leven en veel fans van het eerste uur zullen daar zeker gelukkig van zijn geworden. Inmiddels is deze serie net over de helft, want tegen de tijd dat jullie dit lezen is de vierde aflevering van dit zogenaamde tiende seizoen net uitgekomen. De fans hebben er dan 13 jaar op moeten wachten, we mogen nog één keertje geloven. Voor iedereen die nog nooit iets van The X-Files heeft gezien, ga snel de eerste vijf seizoenen kijken, vervolgens deze film en de rest.

Written by
Max Davidse werd opgevoed met de films van Herbie, Lassie en zo'n beetje het gehele oevre van Bud Spencer en Terrence Hill, toen hij op zichzelf ging wonen kwamen daar heel wat films bij. Inmiddels kijkt hij bijna alles wat los en vast zit, en speelt hij ook regelmatig games op zijn PS4 of Xbox One S.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.