Uncharted

Summary
Uncharted vertelt je het verhaal van een jongere Nathan Drake toen hij Sully voor het eerst ontmoette. Het is gebaseerd op de bekende videogamereeks Uncharted voor de PlayStation. Als je je verstand op nul zet en alles van de videogames vergeet, dan is Uncharted een best aangename film en kan je er ook van genieten. Tom Holland als Nathan Drake is een juiste keuze geweest en hij weet die rol goed te dragen. Mark Wahlberg als Sully is gewoon verkeerde casting en haalt het niveau omlaag. Het verhaal is misschien niet spectaculair. maar echt vervelend is het ook weer niet. Al met al een vermakelijke film.
7

Uncharted

De videogamereeks Uncharted gaat inmiddels al een tijdje mee. De eerst game verscheen op de PlayStation 3 en dit jaar kwam er een speciale collectie uit voor de PlayStation 5. De reeks is dus nog zeker wel levensvatbaar voor Sony PlayStation. Zo levensvatbaar dat ze bij Sony Pictures bedacht hebben dat er ook een film moest komen. Die plannen zijn vrij vroeg gemaakt, namelijk al in 2008 door de regisseur Avi Arad. De plannen kwamen in een stroomversnelling en Mark Wahlberg werd in 2010 al gepolst of hij betrokken zou willen zijn bij deze film.

De jaren verstreken en het project zag steeds meer mensen komen en nog meer mensen vertrekken. Het wisselde wat af met regisseurs en ook de de acteurs die Nathan Drake zouden moeten spelen werden ingewisseld voor een andere. Op het einde van de rit was het regisseur Ruben Fleischer die de regie op zich nam, besloot Tom Holland in 2017 de rol van een jongere Nathan Drake op zich te nemen en keerde in november 2019 Mark Wahlberg terug naar het project. Al met al kwam het dan toch goed met dit project.

Uncharted Tom Holland

Ruben Fleischer

Een film maken die gebaseerd is op een videogamereeks is nooit makkelijk. Dat bewees Resident Evil: Welcome to Raccoon City eerder dit jaar nog. In het verleden ging het ook niet altijd even goed en dan is het maar de vraag: hoe succesvol kan dit verhaal dan worden? Aan de regisseur, Ruben Fleischer, zal het niet liggen. Eerder was hij al verantwoordelijk voor de films Venom en Zombieland. Hij werkt het liefst ook met vaak dezelfde acteurs, al is dat niet het geval voor Uncharted. Daarmee is het voor hem een grote uitdaging om met nieuwe mensen te werken zoals Tom Holland en Mark Wahlberg.

Videogame of iets nieuws?

Een belangrijke vraag is natuurlijk hoe trouw de film is aan de videogamereeks. Vooraf was er al de nodige discussie over Mark Wahlberg als Sully en Tom Holland als Nathan Drake. Sully hoort een norse man te zijn op middelbare leeftijd, met grijs haar en een Cubaanse sigaar in zijn mond. Wahlberg zijn vertolking van Sully is dit alles behalve. Misschien zonde voor de fans, maar uiteindelijk past dit wel in het verhaal. Als je fan bent van de videogames doe je er verstandig aan om alles wat je weet over Uncharted te vergeten. Wie de film puur gaat kijken om het te vergelijken met de videogames zal waarschijnlijk teleurgesteld worden. Het verhaal van deze film speelt zich namelijk af voor eerste Uncharted-videogame en vertelt onder andere hoe Nathan en Sully elkaar ontmoeten en hoe hun band groeit. Met dat in het achterhoofd zal je meer kunnen genieten van deze film.

Uncharted Roman Sewer

Dus wat is het verhaal?

De schrijvers hebben er verstandig aan gedaan om toch gebruik te maken van het bronmateriaal. Zo zijn de flashbacks uit Uncharted 4: A Thief’s End de achtergrond voor dit verhaal. De jonge Nathan Drake werkt achter de bar en ondertussen probeert hij zijn klanten te zakkenrollen. Iets waar hij heel bedreven in is en dus ook zo zijn rekeningen mee kan betalen. Op een avond komt hij Sully tegen in de bar die hem een voorstel doet, een voorstel waar Nathans verdwenen broer Sam onderdeel van uitmaakte. Ze gaan op zoek naar het goud wat ooit gevonden is tijdens de Magellaan-expeditie begin 1522. Het probleem is niet alleen het vinden van dat goud (en vooral de aanwijzingen daarnaartoe), maar ook de Spaanse familie Moncada zit achter deze schat aan. Wat volgt is veel actie, veel wantrouwen en tegelijk ook breinbrekende momenten.

Uncharted Tom Mark Bar

De cast

Zoals gezegd neemt Tom Holland de rol op zich van een jongere Nathan Drake. Alle complimenten aan hem, want hij weet de rol echt eigen te maken. De Nathan Drake die je in de videogames ziet, die weet hij ook echt over te brengen naar het witte doek. De humor is doeltreffend en nooit vervelend. Wel is zijn rol vergelijkbaar met die van Spider-Man. Het zou ook eens fijn zijn als we hem in een grote film zien waarin hij een meer serieuze en emotionelere rol heeft. Zijn tegenspeler Mark Wahlberg is toch een iets ander verhaal. Zijn rol komt niet echt overeen met die van Sully en dat maakt het allemaal wel een beetje minder. Zeker omdat zijn rol best irritant en vlak is. Zelfs tegen het einde weet Wahlberg niet te overtuigen als Sully.

Andere rollen zijn er voor onder andere Antonio Banderas als Santiago Moncada. Niet heel bijzonder eigenlijk en hij weet dat gevoel van ultieme schurk ook niet echt over te brengen. Iets wat actrice Tati Gabrielle wel voor elkaar krijgt in haar rol als Jo Braddock. Zij is een huurling in opdracht van de Moncada-familie en tevens oud-leerling van Sully. Haar momenten pakt zij zeker wel als schurk en ook zij weet aardig te overtuigen. Overigens is zij daar niet de enige actrice in, want ook Sophia Ali als Chloe Frazer (een handlanger van Sully) weet je aandacht te grijpen. Zij speelt net zo sterk en haar momenten met Tom Holland zijn dan ook om te smullen.

Uncharted Nathan Drake CHloe Frazer

Precies wat je kunt verwachten

Uncharted doet precies wat je ervan kunt verwachten als film. Zet de videogames uit je hoofd en je hebt een film waarvan je best kunt genieten. De scènes waarbij gepuzzeld moet worden springen er wel echt uit. Ook de momenten waarbij er gevochten wordt zien er goed uit en de scènes waarbij veel actie zit zijn uitmuntend. Toch voelt het verhaal soms wel erg cliché aan en had het ook gewoon een Indiana Jones-film kunnen zijn. Zet daarom ook je verstand op nul en je ziet daar best doorheen. De stemacteur van Nathan Drake in de videogames, Nolan North, heeft ook een cameo in deze film en fans zal het gelijk opvallen. De film zit verder ook nog vol met referenties naar de videogames, het zijn alleen minuscule referenties of referenties die er zo bovenop liggen dat je ze voor lief neemt.

Uncharted: The Nathan Drake Collection - PS4 (Import)
Uncharted: The Nathan Drake Collection - PS4 (Import)
Score 4.8 van 5 sterren.
€19,19
Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Written by
Sylvano heeft in 2008 Undercover-Gaming opgericht wat in 2013 overging in Undercover-Network en nu Play Watch Read is geworden. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de Xbox One, PlayStation 4 of de Nintendo Switch. Naast gamen leest hij ook geregeld een boek en is zijn favoriete schrijver Harlan Coben. Ook pakt hij geregeld een film mee in de bioscoop of ligt hij languit op de bank te bingewatchen.

Wat is jouw mening?

0 0

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.