Waarom vervolgfilms jaren later niet altijd een goed idee zijn

Met de release van Top Gun: Maverick afgelopen donderdag schittert Tom Cruise na 36 jaar weer op het witte doek als straaljagerpiloot Pete Mitchell. Top Gun is niet de eerste film die na zoveel jaren nog een vervolg krijgt. Welke vervolgfilms er nog meer waren en of ze succes hadden? Je leest er vijf hieronder.

The Matrix

Denk je aan The Matrix, dan denk je aan Keanu Reeves en vice versa. De rode en de blauwe pil keerden vorig jaar terug in het vierde deel van de Oscarwinnende sci-fi-film. De opvolgers Reloaded en Revolutions (beide uit 2003) haalden niet het niveau van de eerste kaskraker, maar The Matrix: Resurrections van vorig jaar viel helemaal ver terug. Ook onze recensie had geen goed woord over voor dit vervolg.

Origineel: The Matrix (1999): 8.7 (IMDb)

Vervolg: The Matrix: Resurrections (2021): 5.7 (IMDb)

The Shining

Een officieel vervolg is het dan misschien niet, maar de verbanden tussen The Shining uit 1990 en Doctor Sleep uit 2019 zijn niet te ontkennen. We zijn in recente tijden terug in het Overlook Hotel met Danny. Nu volwassen en wel onder de naam Dan. Nog achtervolgd door de gebeurtenissen uit zijn verleden, ontmoet hij een meisje met dezelfde krachten. Het gelijk getitelde boek van Stephen King kreeg volgens het publiek een waardige opvolger.

Origineel: The Shining (1980): 8.4 (iMDb)

Vervolg: Doctor Sleep (2019): 7.3 (iMDb)

Independence Day

Een toen nog jonge Will Smith verdedigt in deze futuristische actiefilm als kapitein Steven Hiller de wereld tegen buitenaardse wezens. In 2016, precies twintig jaar later, diende zich een vervolg aan: Independence Day: Resurgence. De aliens zijn terug, alleen moet de film het dit keer zonder Smith stellen. Regisseur Roland Emmerich kiest voor Liam Hemsworth, maar de meeste liefhebbers vinden de 165 miljoen dollar weggegooid geld.

Origineel: Independence Day (1996): 7.0 (iMDb)

Vervolg: Independence Day: Resurgence (2016): 5.2 (iMDb)

The Craft

Misschien niet zo populair als de andere films uit dit rijtje, maar toch zorgde deze fantasy film die draait om heksen op een middelbare school, voor een grote fan-schare jonge meiden. De film kwam 24 jaar later met een modern vervolg: The Craft: Legacy. Echter, deze film kon niet rekenen op veel sympathie van het publiek. Wat ook terug te zien is in slechte recensies op vrijwel iedere beoordelingssite.

Origineel: The Craft (1996): 6.4 (iMDb)

Vervolg: The Craft: Legacy (2020): 4.4 (iMDb)

Ghostbusters

Who you gonna call? 37 jaar na dato wordt er eindelijk opgenomen in de winkel in New York die spoken opspoort. In 2021 keerde de inmiddels gepensioneerde Ghostbusters inclusief kleinkinderen terug in de cinema’s. Anders dan bij de meeste films uit dit lijstje, valt deze klassieker in een nieuw jasje wél in de smaak bij jonge en oude fans.

Origineel: Ghostbusters (1984): 7.8 (iMDb)

Vervolg: Ghostbusters: Afterlife (2021): 7.1 (iMDb)

Toekomst

Ook de komende jaren zullen er hoogstwaarschijnlijk weer oude klassiekers terugkeren al dan niet met een vervolg of een remake. Zo kondigde producent Lionsgate onlangs aan een nieuwe versie van de dansfilm Dirty Dancing te willen maken. Ook de blauwe wezens uit Avatar vinden later dit jaar weer hun weg naar het bioscoopdoek. Deze films verschenen respectievelijk 35 en 13 jaar geleden. Van Indiana Jones verschijnt in 2023 het het vijfde deel. Waar de eerste teruggaat naar 1981, is dit een opvolger van de avonturenfilm met Harrison Ford uit 2008.

Conclusie

Dan terug naar de hoofdvraag van dit artikel: moeten filmproducenten in zee gaan met het oprakelen van oude klassiekers? De resultaten zijn gemengd. Maar een ding lijkt zeker: beter dan het origineel wordt het niet. Wellicht dat Topgun: Maverick hier verandering in brengt.

Geschreven door
Denise is sinds haar vroegere werk in een cinema meerdere keren per maand in de bioscoop te vinden. Daarnaast leest ze aardig wat boeken, waar ze vervolgens graag haar mening over geeft. Tegenwoordig probeert ze ook steeds meer games uit.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.