Lekker huilen bij een heerlijke dramatische film, wie houdt er niet van? Hoogste tijd om eens een vogelvlucht te nemen door de dramafilms van afgelopen jaar. We zien een hoop grote namen waar hoge verwachtingen aan kleven, maar ook een paar kleine nieuwkomers die zeker niet vergeten mogen worden. Welke dramafilms uit 2015 waren absoluut de moeite waard?
Ten eerste zien we een hele reeks aan historische drama’s. Denk hierbij aan dramafilms die zich bezighouden met oorlogen, historische gebeurtenissen of gebaseerd zijn op waargebeurde verhalen. Een eerste film die hierbij uitspringt is de film Bridge of Spies, die afgelopen november is uitgekomen. Dit historische drama is geregisseerd door Steven Spielberg en speelt zich af tijdens de Koude Oorlog. Een advocaat, gespeeld door de legendarische Tom Hanks, moet de ruil van twee spionnen faciliteren. Een film met zowel Spielberg als Hanks op de aftiteling kan bijna niet anders dan een succes zijn, en met dit serieuze drama laat Spielberg zien dat hij het nog steeds in zich heeft.
Ook de dramafilm The Walk gooide hoge ogen. Deze film is, net als Bridge of Spies, gebaseerd op een waargebeurd verhaal. In 1974 besluit Philippe Petit om zijn droom te verwezenlijken, hij wil de afstand tussen de Twin Towers op een heel dun koord hoog in de lucht overbruggen. Robert Zemeckis maakt over dit verhaal deze film met in de hoofdrol Joseph Gordon-Levitt. Ook dit zijn niet de minste namen. Zemeckis kennen we immers ook van A Christmas Carol, Back to the Future en Forrest Gump. Joseph Gordon-Levitt zagen we eerder in onder andere The Dark Knight, Looper en Inception. En ook in The Walk stelt Gordon-Levitt niet teleur. De film weet de juiste snaar te raken en neemt de kijker mee op de duizelingwekkende tocht over het koord.
Nederland blijft vanzelfsprekend niet achter en begin van 2015 werd het historisch drama Michiel de Ruyter uitgebracht. De verwachtingen waren hoog, met een hoog productiebudget en bekende namen als Frank Lammers, Barry Atsma en Egbert-Jan Weber. Hoewel de film er cinematografisch erg mooi en strak uit ziet, voldoet Michiel de Ruyter toch niet volledig aan de verwachtingen. De film zit opzich goed in elkaar en is vermakelijk, maar is niet de Nederlandse hit waar we met z’n allen op gehoopt hadden. Toch, om een stukje nationale trots te behouden, krijgt Michiel de Ruyter en plekje in deze lijst.
Andere historische drama’s uit 2015 die zeker een vermelding waard zijn, zijn The 33, Everest en In The Heart of The Sea. Alle drie zijn drama’s met een fantastische vormgeving, gebaseerd op historische verhalen of gebeurtenissen.
Maar in 2015 mogen ook de romantische drama’s niet ontbreken. Een film waar door een fanclub bijzonder lang naar uit werd gekeken is Paper Towns, gebaseerd op een boek van John Green. In deze film speelt supermodel Cara Delevingne de mysterieuze Margo. Quentin gaat met zijn vrienden op zoektocht naar Margo nadat zij op onverklaarbare wijze verdwenen is. Paper Towns is een mooie verfilming van het boek met een mooi moraal.
Een ander romantisch drama uit 2015 is Age of Adaline. Ook hier kunnen we een klein stukje nationale trots op bouwen. Naast de prachtige Blake Lively schittert namelijk niemand minder dan onze eigen Michiel Huisman. In deze film zien we Adaline Bowman, die op mysterieuze wijze niet ouder wordt. Zij ontmoet in de film Ellis Jones, wat haar leven flink op de kop zet.
Kortom, helemaal geen slecht jaar, 2015. Een aantal mysterieuze, romantische drama’s en een paar indrukwekkende historische drama’s. En gelukkig hoeven we ons als Nederlanders niet volledig te schamen. Ook in 2016 kunnen we weer een hoop dramatische pareltjes verwachten. In januari kunnen we ons bijvoorbeeld verheugen op The Revenant, 13 Hours en The Benefactor. Wij hebben er alvast zin in!