Het is eindelijk zo ver; het langverwachte vervolg op Jurassic Park is in de Nederlandse bioscopen te zien. De film Jurassic World is geregisseerd door Colin Trevorrow en de hoofdrollen worden vertolkt door Chris Pratt en Bryce Dallas Howard. Het is gelukt om een succesvol themapark te creëren, volledig gericht op dinosaurussen. Hoewel dat allemaal natuurlijk heel leuk en aardig is, is het natuurlijk nooit genoeg. Meer dino’s! En vooral grotere, gevaarlijkere en moordlustigere dino’s. Om dat te bereiken, wordt er besloten te experimenteren met genen en andere ingewikkelde, biologische zaken die de gemiddelde filmbezoeker maar even voor lief neemt. Het komt er op neer dat er een gigantische dino ontstaat: de Indominus Rex. Vanzelfsprekend loopt het een en ander verkeerd bij deze experimentjes, met een spannende actiefilm vol dinosaurusachtervolgingen als resultaat.
Je zou toch denken dat we met z’n allen wel iets voorzichtiger om zouden gaan met mutaties en genetische manipulatie. Toch lijkt het daar iedere keer weer fout te gaan. Daarom bij deze: een mini-watchlist voor de welbedoelende wetenschappers die van plan waren om aan de slag te gaan met het manipuleren van DNA en andere gevaarlijke biologische processen.
The Incredible Hulk (Louis Leterrier, 2008):
De nerdy wetenschapper Bruce Banner (Edward Norton) raakt in deze film betrokken bij experimenten met gammastraling. Wederom iets wat de gemiddelde Nederlander niet zal begrijpen, maar we begrijpen allemaal dat door een enorm ongeluk Bruce Banner ineens af en toe in een groene, allesvernietigende versie van zichzelf veranderd. In een woedeaanval maait onze lieve Bruce dan ook per ongeluk de hele stad tot moes. Omdat het vorige experiment met gammastraling zo’n succes was, wordt besloten om ook Emil Blonsky (Tim Roth) aan een flinke dosis gamma bloot te stellen. Dit heeft een nog lelijkere mutatie als resultaat: Abomination. In de ruzie die volgt tussen Hulk en Abomination, blijft er bijzonder weinig van de stad over. Gelukkig houden we er wel een paar vette actiescènes aan over. Misschien in het vervolg toch maar uit de buurt blijven van die gammastraling, jongens?
Rise of the Planet of the Apes (Rupert Wyatt, 2011)
We geloven heus wel dat hij het goed bedoelde hoor, die Will Rodman (James Franco), maar toch heeft ook hij het niet helemaal handig aangepakt. In Rise of the Planet of the Apes probeert Rodman een medicijn tegen Alzheimer te ontwikkelen. Rodman besloot verstandig genoeg dat testen op mensen misschien niet het beste idee zou zijn en probeerde zijn genetisch gemodificeerde geneesmiddel uit op een chimpansee. Het blijkt nog te werken ook! Alleen iets beter dan ze van te voren hadden ingeschat, wat leidt tot een groep iets te intelligente, maar vooral ook hele boze apen die de Golden Gate Bridge bestormen. In de vervolgfilm Dawn of the Planet of the Apes (Matt Reeves, 2014) dreigen die apen de hele planeet over te nemen! Laten we in het vervolg misschien medicijnen testen op iets kleinere dieren…
The Amazing Spider-Man (Marc Webb, 2012) en The Amazing Spider-Man 2 (Marc Webb, 2014):
Alhoewel, ook dat is misschien niet het allerbeste idee. Spider-Man (Andrew Garfield) is zelf dan een redelijk goed gelukt experiment, maar alle andere testjes in deze film franchise lijken tot enigszins destructieve wezens te leiden. Zo zien we in het eerste deel hoe Dr. Curt Connors (Rhys Ifans) een experimenteel serum met het DNA van reptielen ontwikkelt. Hij test dit uit op zichzelf (altijd een slecht idee, Dr. Connors!) en hij verandert in de afschuwwekkende Lizard. In The Amazing Spider-Man 2 stapelen de problemen zich nog verder op. Een ongeluk met genetisch gemanipuleerde sidderalen leidt tot het ontstaan van een nieuwe vijand in de vorm van Electro (Jamie Foxx). Als klap op de vuurpijl lijkt het Harry Osborn (Dane DeHaan) vervolgens een goed idee om het spinnengif van Spider-Man op zichzelf te gebruiken, waardoor hij verandert in een iets minder aantrekkelijke versie van zichzelf in de vorm van The Green Goblin. Zo bij elkaar opgeteld lijken al deze experimentjes dus vooral negatieve gevolgen te hebben.
Laat dit dan een waarschuwing voor allen zijn: wees alsjeblieft een beetje voorzichtig met genetische manipulatie, biologische ontwikkelingen, medicijnen, antidotes, serums, enzovoorts! Gelukkig komt Ant-Man (Peyton Reed, 2015) er deze zomer aan. In deze film kan Scott Lang (Paul Rudd) krimpen tot miergrootte, om op die manier samen met een mierenleger de wereld te redden. Dat moet goed komen, toch…?